Nimeni nu pune un petic de postav nou la o haină veche, căci peticul acesta, ca umplutură, trage din haină şi se face o ruptură şi mai rea. Nici nu pun oamenii vin nou în burdufuri vechi; altminterea burdufurile crapă: vinul se varsă şi burdufurile se strică; ci pun vin nou în burdufuri noi şi amândouă se păstrează împreună. (Matei 9 :16-17)

vineri, 21 mai 2010

MISTERELE CUVINTELOR: Sustenabil

de Alexandru Ciolan

Prezente in discursul politic şi de specialitate, preluate fără rezerve de primitorul limbaj al presei, dar absente din dicţionarele curente ale limbii române, sustenabil şi sustenabilitate nu mai sunt doar sinonime de provenienţă anglo-americană pentru mai vechile latino-franţuzisme durabil şi durabilitate, ci au devenit adevărate concepte integratoare, cuvinte-cheie definitorii pentru preocupările, dacă nu cumva chiar obsesiile epocii deschise de prima criză petrolieră din 1973.
Dacă, pentru secolul XX, printre primele 100 de cuvinte emblematice au fost desemnate, in urma unei anchete larg democratice, antibiotic, genocid, mafia, pilulă, stress, lista secolului XXI este deschisă, cu siguranţă, de sustenabil(itate). Singura vocabulă care i-ar putea ameninţa dominanţa peste aproape trecutul prim deceniu al veacului ar fi viagra, dar, dacă stăm să cugetăm, s-ar putea să conchidem că prelungirea vieţii sexuale ţine şi ea tot de sustenabilitate.

Pentru a citi restul articolului în „Ziarul de duminică“ click AICI.

Niciun comentariu: